Church of our saviour on yksi Tanskan kuuluisimmista kirkoista. Sen huipulle kiipeää vuosittain 60 000 ihmistä. Kirkon nimi on suomeksi käännettynä ”Pelastajamme kirkko”. Pelastaja itse seisoo kirkon tornin päällä olevan kultaisen kupolin päällä, pitäen silmällä kaupunkia.

Kirkon torni on 90 metriä korkea. Tornin huipulle on 400 askelman matka, ja viimeiset 150 askelmaa kuljetaan tornin ulkopuolella kulkevaa spiraalia pitkin. Näkymät ovat huikeat ja kööpenhaminalaiset ovatkin äänestäneet tämän näköalan kaupungin parhaaksi.

Itse kirkko sisältä on suunniteltu uskomattoman tarkasti. Kaikella on oma oikea paikkansa. Katto kohoaa jopa 36 metriin. Kirkko on suunniteltu barokkityyliin ja barokkiaikaiset kirkot ovat itseasiassa harvinaisia Tanskassa.

Alttari on ruotsalaisen Nicodemus Tessinin suunnittelema. Se on kopio italiassa sijaitsevan San Carlo -kirkon etuosasta. Roomalainen Barromini on antanut inspiraation sekä alttarille että tornille.

Alttarin patsailla on synkkä tarina. Siinä Jeesus rukoilee Getsemanen puutarhassa, kiirastorstain iltana. Hänen ystävänsä makaavat vieressä nukahtaneina hyvän aterian jälkeen. Jeesus rukoilee Jumalalta: ”Isä, jos se on mahdollista, niin menköön tämä malja minun ohitseni”. Hän tietää joutuvansa vangiksi ja tulevan kivuliaan kohtalonsa ristiinnaulittuna. Hänen ihmisluontonsa yrittää välttää kohtalonsa. Jumala vastaa hänelle kahdella tavalla: enkeli laskeutuu maahan, pidellen käsissään ehtoollismaljaa. Jeesuksen täytyy nyt täyttää katkera kohtalonsa. Mutta toinen enkeli laskeutuu vasemmalta – suojelusenkeli.

Kirkon urut ovat vuodelta 1698. Ne ovat yksi maailman kuvatuimmista musiikkisoittimista. Urut rakensivat Botzenin veljekset. He olivat arvostettuja tanskalaisia urunrakentajia, ja osasivat itsekin soittaa. Urut ovat Kööpenhaminan vanhimmat ja on vain ihme, että ne ovat selvinneet kolme vuosisataa: Kööpenhaminaa on koetellut niin tulipalo kuin sotakin. Urut on korjattu vuonna 1965. Siihen asti urut olivat olleet vain hiljaisena koristeena vuodesta 1889 lähtien. Nyt urkuja voi kuulla kaikissa jumalanpalveluksissa ja konserteissa, joita kirkossa pidetään.

Aukiolot ja tornin hinnat vaihtelevat vuodenajan mukaan. Katso ne osoitteesta www.vorfrelserskirke.dk.
Osoite: Skt. Annæ Gade 29


Kommentit

Church of our Saviour — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>